ЕВТИНИ САМОЛЕТНИ БИЛЕТИ

 • Амстердам-ниски цени!
 • Аликанте-ниски цени!
 • Атина-ниски цени!
 • Барселона-ниски цени!
 • Бангкок-ниски цени!
 • Берлин-ниски цени!
 • Букурещ-ниски цени!
 • Франкфурт-ниски цени!
 • Лондон-ниски цени!
 • Мадрид-ниски цени!
 • Хамбург-ниски цени!
 • Ханой-ниски цени!
 • Хонгконг-ниски цени!
 • Шанхай-ниски цени!

какви права имам в случай че полета ми бъде анулиран или има закъснение

В случай, че полетът Ви е отменен или следва да се изпълни с голямо закъснение, или не сте допуснати на борда на самолета на полет, за който притежавате валидна резервация, Вие имате определени права в съответствие с Регламент (ЕО) No 261/2004 на Европейския парламент и на Съвета от 11.02.2004г. Авиокомпанията, изпълняваща полета в нерегулярност носи отговорността да гарантира тези Ваши права.

Регламент 261/2004 касае:

• пътници, заминаващи от летище в държава членка на Европейската общност или заминаващи от летище, намиращо се на територията на трета страна до летище, разположено в държава членка на Европейската общност, когато са превозвани от въздушен превозвач от Общността, които:

1/ имат потвърдена резервация за съответния полет; и

2/ са се явили навреме на гишето за регистрация или ако не е посочено друго време- поне 45мин. преди официално обявеното време за излитане (с изключение на случаите на отмяна); и

3/ притежават билет, закупен по официално публикувана тарифа.

Закъснение

В съответствие с Регламент 261/2004 закъснение има ако полетът следва да се изпълни по- късно от обявеното разписание с 2 часа- за полети до 1500км, с 3 часа- за вътрешнообщностни полети над 1500км и при всички други полети между 1500км и 3500км и с 4 часа за всички останали полети.

В зависимост от обстоятелствата, когато се очаква Вашият полет да има голямо закъснение, пътниците имат право на съдействие: храна и напитки в приемливо количество в съответствие с времето на изчакване, ако е необходимо настаняване на хотел и възможност за два телефонни разговора. Грижата за пътниците може да бъде ограничена или отказана, ако обезпечаването й би довело до по-нататъшно закъснение.

В случай на закъснение повече от 5 часа имате право на възстановяване на сумата по неизползваните отсечки в рамките на седем дни, ако докажете, че пътуването Ви вече не отговаря на първоначалната му цел.

Недопускане на борда на самолета

В случай на издаване на повече билети отколкото са местата в самолета и принудително отказан достъп на борда на полет, за който имате валидна резервация, Вие имате право на компенсация и възстановяване на сумата по закупения от Вас билет, както е изложено в предишния раздел „Закъснение” или право на премаршрутиране при равностойни условия до крайната дестинация при най-ранна възможност. В случай на свободни места можете да изберете по- късна дата на премаршрутиране до крайната дестинация, при което Вие сами ще следва да поемете разходите за храна, хотел и транспорт.

Сумата за компенсация зависи от разстоянието на полета или на алтернативния, който Ви е предложен. Компенсацията ще бъде платена в брой или по банков път.

Компенсациите са:

• 250 евро за полети до 1500км

• 400 евро за вътрешнообщностни полети над 1500км и при всички други полети между 1500 км и 3500км

• 600 евро за полети над 3500км

Ако Ви е предложен алтернативен полет, времето на кацането, на който е не по-късно от 2 часа след времето на кацане на първоначалния полет за полети до 1500км, не по- късно от 3 часа за вътрешнообщностни полети над 1500км и за всички други полети между 1500 км и 3500км и не по-късно от 4 часа за всички други полети, горепосочените компенсации се намаляват с 50%, т.е. 125 евро, 200 евро и 300 евро. Тези права не се гарантират в случаите когато Ви е отказан достъп на борда по основателни причини, като: здравословни; касаещи сигурността и безопасността на полета; неизрядни документи за пътуване (визи, паспорти, декларации и т.н.) и др.

Ако Вие доброволно не се качите на борда, в случай на издаване на повече билети отколкото са местата в самолета, имате право на възстановяване на сумата по Вашия билет, както е изложено в предишния раздел „Закъснение” или премаршрутиране при сравними условия, както и допълнителни облаги във вид на бонус от страна на авиокомпанията.

Отмяна

Ако полетът, за който имате валидна резервация е отменен имате право на премаршрутиране, съдействие или възстановяване на сумата по закупения от Вас билет и компенсация, както е изложено по-горе. Нямате право на компенсация в случай, че отмяната е поради извънредни обстоятелства, които не могат да бъдат избегнати, дори да са взети всички разумни мерки, като: лоши метеорологични условия, политическа нестабилност, стачки, неочаквани дефекти, влияещи на безопасността на полета и др.

Освен това, компенсации на пътниците не се изплащат, когато те са били информирани за анулацията:

• поне 14 дена преди датата на полета;

• между 14 и 7 дена преди полета и им е предложено премаршрутиране, при което алтернативният полет заминава до 2 часа преди първоначалното разписание и пристига по-малко от 4 часа след първоначалния час на кацане;

• по-малко от 7 дена преди полета и когато алтернативният полет заминава до 1 час преди първаначалното разписание и пристига по-малко от 2 часа след първоначалния час на кацане.

Органът, определен от Република България да отговаря за прилагането на Регламент (ЕО) No 261/2004 на Европейския парламент и на Съвета от 11.02.2004г. е Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация” към Министерството на транспорта, с адрес: гр.София, 1000, ул.”Дякон Игнатий” 9; тел.: +359 2 937 10 47; факс.: +359 2 980 53 37 и адрес на електронната поща: caa@caa.bg.

Повече информация и списък на националните институции, които отговарят за упражняването на тези права, можете да намерите на адрес http://apr.europa.eu

This website is designed by Expedia.bg