ЕВТИНИ САМОЛЕТНИ БИЛЕТИ

 • Амстердам-ниски цени!
 • Аликанте-ниски цени!
 • Атина-ниски цени!
 • Барселона-ниски цени!
 • Бангкок-ниски цени!
 • Берлин-ниски цени!
 • Букурещ-ниски цени!
 • Франкфурт-ниски цени!
 • Лондон-ниски цени!
 • Мадрид-ниски цени!
 • Хамбург-ниски цени!
 • Ханой-ниски цени!
 • Хонгконг-ниски цени!
 • Шанхай-ниски цени!

самолетни билети до Варна

Варна е град в североизточна България на българското черноморие. Той е център на едноименните община и област и с неговите 334 870 жители е третият по големина град в страната.
На територията на града са разположени централите на държавната агенция „Морска администрация” и Адмиралтейството на Българската армия. Варна е голям културен център с развит морски туризъм и изходна точка за курортите по Северното Черноморие. Сред по известните международни културни мероприятия които се провеждат там, са театрален фестивал „Варненско лято “, музикален фестивал „Варненско лято“, балетен конкурс, джаз фестивал „Варненско лято“, кинофестивал „Любовта е лудост“, куклен фестивал "Златният делфин", Август в изкуствата, Видеохолика и др. В градския исторически музей се съхранява най-старото златно съкровище в света, наречено Култура Варна.
Климатът е морски, сравнително мек през топлото полугодие.Средно годишни валежи 498 мм, с максимум през юни и ноември и минимум през февруари.
Най-продължителното слънчево греене във Варна се наблюдава през юли и август.В околностите на града климатът е подходящ за отглеждането на средиземноморски видове като нар, райска ябълка, киви, финап, смокиня, дафинов лист. Варна е много подходяща за балнеоклиматолечение, тъй като климатът има характер на естествен инхалатор.
Преобладаващите ветрове през зимата са от северозападна и северна посока, а през лятото - от северозападна, източна и североизточна посока. През деня в приземните слоеве духа вятър от морето към сушата, а през нощта обратно - от сушата към морето.
Първите информации за населението на Варна датират още от Средновековието, като тогава градът е бил населяван от около 4000 души. Според първото преброяване след освобождението, населението на Варна е 24 555 души (1881 г.), като тогава градът е бил втория по големина в Княжество България след Русе. След Съединието Варна губи второто си място и от тогава е третия по население град в България.
Днес във Варна живее около 5% от населението на страната. Според националното официално преброяване през 2011г. населението е 334 870 жители, което поставя града на трето място по големина в България, а населението на общината е 343 704 жители - втора по население в България.
Населението на Варненската агломерация е 475 074 души.
Варна е един от малкото български градове с положителен естествен прираст на населението
В града и околността се намират множество храмове - както български православни, така и на други от разпространените религии в България - арменски православен, евангелистки, мормонски, адвентистки и католически християнски храмове, джамия, будистки център.
Православните храмове са 14 и принадлежат към Варненска и Великопреславска епархия на БПЦ. Сред най-известните храмове в града са:
катедралата „Свето Успение Богородично“ в самия център на града, един от неговите символи, четвърта по големина в страната (след храм-паметника „Св. Александър Невски“ в София, видинската катедрала „Св. Димитър“ и новопостроения храм в Смолян);
църквата „Св. Николай“, също на централната пешеходна улица,
църквата „Св. Параскева Петка“ (или само „Св. Петка“) и
църквата „Св. Атанасий“ в непосредствена близост до Римските терми.
Към епархията принадлежат и 7 православни параклиса в града. В непосредствена близост до Варна са и два манастира: „Св. Св. Константин и Елена” в едноименния курортен комплекс и „Св. Димитър Солунски” в местността "Евксиноград". На около 30 км северозападно от Варна се намира действащият манастир "Св.Марина".
На 15 км от Варна се намира Аладжа манастир, създаден през 13 век.
This website is designed by Expedia.bg