ЕВТИНИ САМОЛЕТНИ БИЛЕТИ

 • Амстердам-ниски цени!
 • Аликанте-ниски цени!
 • Атина-ниски цени!
 • Барселона-ниски цени!
 • Бангкок-ниски цени!
 • Берлин-ниски цени!
 • Букурещ-ниски цени!
 • Франкфурт-ниски цени!
 • Лондон-ниски цени!
 • Мадрид-ниски цени!
 • Хамбург-ниски цени!
 • Ханой-ниски цени!
 • Хонгконг-ниски цени!
 • Шанхай-ниски цени!

самолетни билети до Пловдив

Пловдив е вторият по големина град в България с население 338 153 души, което представлява 4.6% от населението на страната. Населението на агломерацията е 546 472 души. Пловдив е административен център на Област Пловдив, Община Пловдив, Община Марица и Община Родопи.
Най-старите следи от селище на днешен Пловдив са от неолитическия период, датиращи от близо 8000 г. пр. Хр., а първото цивилизовано селище Евмолпиа е основано от траките през ок. 1200 г. пр. Хр.
Разположен е в западната част на българската част от Тракия, на двата бряга на река Марица. Отстои на 15 км северно от Родопите и на 50 км южно от Стара планина. Градът е застроен в подножията на седем сиенитни хълма, поради което често е наричан „Градът на хълмовете“ или „Градът на седемте хълма“.
В Пловдив се провеждат множество икономически и културни мероприятия, сред които Международният панаир, Международният театрален фестивал „Сцена на кръстопът”, Телевизионният фестивал „Златната ракла” и други. В града са запазени много паметници от Античността, сред които Античният театър, Римският одеон, Агората (Римският форум), Римският стадион, късноантична сграда „Ейрене” и други. През 12 век пр.н.е. праисторическото селище на Хълма на стражите (Небет тепе) прераства в древнотракийския град Евмолпиа, който е един от първите градски центрове в Югоизточна Европа. Останките от него могат да бъдат видени и днес.
Население
Според данните на НСИ към 01.02.2011 реално живеещите в Пловдив са 338 153 жители, така градът се нарежда на второ място след София.
Пловдив е вторият по големина български град преди и по време на Освобождението, на 2-ро място след Стара Загора. Според данни от 1880 г. в града живеят 24 053 души. Стара Загора преди опожаряването е най-голям град с 25 480 жители, а столицата София има 20 501 жители по време на първото преброяване на Княжество България през 1880 г. След Съединението за няколко години става най-голям град с 33 032 жители, срещу 30 428 жители на София.
В Пловдив живеят освен българи и турци, гърци, арменци, евреи и цигани. Етнически обособени квартали в Пловдив са „Хаджи Хасан махала”, „Шекер махала”, „Харман махала” и „Столипиново”.
В града преобладава православието, като има население и от всякакви други клонове самоопределящи се като христянски — западнокатолици, източнокатолици, арменско-апостолическо изповедание, протестанти (баптисти, петдесятници и др.), мормони, адвентисти и др.
Пловдив е седалище на Пловдивската епархия. През 2007 за управител на епархията е избран митрополит Николай Пловдивски.
Покровител на града е свети апостол Ерм, един от седемдесетте апостоли на Иисус Христос.
В града има мюсюлманска и еврейска общности. Има храмове на всички религии.
Старият Пловдив

Къщи в Стария Пловдив
Къщи строени през Възраждането от дървена скелетна конструкция с пълнеж от непечени тухли-кирпич или тънки плоски печени на глина, на два ката паянта върху каменно/хоросанови темели и призем.
Богаташките са симетрични (овален салон с по четири стаи в ъглите) и раздвижени с еркери и клюкарници на горния етаж. Наречени са в архитектурата с понятието "пловдивски къщи".
Многоцветно изписани както отвън, още повече отвътре, някои стенописи са високохудожествени, като пейзажно изографисаните "алафранга" ниши. Така също дърворезбените слънца на таваните, шашарма юклуците (дълбоки долапи с орнаментални врати), стълбищните парапети, мраморните чешмяни корита и плочи са всепризнати шедьоври на майсторство.
Криволичещите по стръмнините на трите тепета улички изненадващо разкриват несравними гледки; множеството църкви са солидно изградени от камък и засводени, в неделя сутрин отвсякъде ехти камбанен звън. След "обобществяването" от народната власт Градът е обезлюден от обитателите-кореняци, от бабичките с дантелите, насядали на бяло сладко в клюкарника; от старите семейства с бебетата им; но чалга не липсва ...
Главната улица на Пловдив
Хотел Молле - емблематична сграда в центъра на Пловдив, построена през 1911 г. проект на италианския архитект Мариано Пернигони.

This website is designed by Expedia.bg